Crucea Eroilor-O "Mecca" a Vaii Prahovei
Prin intermediul acestui blog destinat, in mare parte, calatoriei, nu vom vorbi doar despre micile mele aventuri sasesti, ci... vom incerca sa evadam si sa vedem si alte parti ale unei tari pe care ar trenui sa o cunoastem mult mai bine, din interiorul ei.
Prin urmare, astazi m-am gandit la o calatorie montana. Asa ca, vom trece "granita" dintre Ardeal si Muntenia, oprindu-ne la Busteni, o cunoscuta statiune montana si, in acelasi timp, orasul meu natal.
Unul dintre simbolurile orasului si a intregii Vai a Prahovei, nu se gaseste in mijlocul orasului, ci sus, pe culmile semete ale Bucegilor. Este vorba despre o impresionanta constructie ce strajuieste, de pe la inceputul secolului XX, aceste varfuri ce protejeaza orasele de pe Prahova.
Astazi, o cunoastem ca fiind Crucea Caraiman, insa, numele oficial, este acela de "Crucea Eroilor".
Care este povestea ei?
Crucea Eroilor face parte dintr-o serie de monumente ridicate in memoria ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial, Razboiul de Reintregire a Neamului.
Dupa cate se stie, Valea Prahovei a fost una dintre zonele strategice prin care armatele imperiale germane si austro-ungare au incercat sa intre pentru a ajunge in capitala Romaniei, Buncuresti... ceea ce se va si intampla in toamna lui 1916. Da... lupte grele s-au dat aici, pe aceste meleaguri stancoase, prin care, candva, nu se putea trece foarte usor.
Dupa terminarea Marelui Razboi, in 1918, autoritatile de la acea vreme, care aveau un sentiment foarte profund fata de Romania, au decis ca, ar fi bine sa ridice o serie de monumente care, sa aminteasca de acesti oameni care, si-au dat viata pentru acest neam. Asa apar aceste constructii, in diferite zone ale tarii, fie ca sunt mausolee sau... cruci. Printre ele se gaseste si Marea Cruce de pe Caraiman.
Constructia ei, este hotarata de catre regele Ferdinand I si regina Maria, regi ai Romaniei Mari. De fapt, Maria, marea regina a neamului nostru, a avut un ultim cuvant de spus ridicarea acestei cruci.
In 1926, incepe constructia ei. Materialele de constructie, mai ales profile metalice, au fost aduse pe platoul din fata varfului Caraiman, as-zisul "varf secundar", cu ajutorul carelor trase de boi, care urcau pe traseul Sinaia-Babele-Caraiman, sau cu funicularul Fabricii de Hartie Busteni, funicular ale carui urme se gasesc si astazi prin padurile dese ale muntilor.
Constructia a durat doi ani, Crucea Eroilor fiind inaugurata in ziua Inaltarii Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1928, practic, la 10 ani de la incheierea razboiului. Se spune ca, initial, nu avea soclu, ea fiind direct fixata in stanca.
Prin anii '30, se ia decizia construirii unui soclu, care sa sprijine edificiul metalic. Astfel, apare si constructia de la baza crucii, ridicata prin 1938. Initial, in interiorul soclului se afla un generator actionat prin aburi, cu ajutorul caruia se aprindeau becurile aflate pe conturul structurii. Mai tarziu, Crucea Eroilor devine dependenta de curent, generatorul nemaifacand fata, si este legata la reteaua electrica a statiei de releu de pe varful vecin, Costila.
Astazi, Crucea Eroilor, sau Caraiman(cum este impropriu numita) este una dintre cele mai cunoscute si mai vizitate edificii din Romania.
In 2013, ea a intrat in Guiness Book pentru faptul ca, este cea mai inalta constructie ridicata pe un varf de munte, fiind situata la o altitudine de 2291 m(I'm proud of this!!! ;) ) Dimensiunile ei sunt impresionante. Are o inaltime intrega de 48 de metri, cu brate de cate 7 metri fiecare.
Din pacate, ea are nevoie de reparatii destul de urgente, nefiind restaurata niciodata de la constructie. Exista un proiect cu bani norvegieni pentru asta. Si grupul Rotary Sinaia incearca, pe cat posibil, sa stranga fonduri pentru acest lucru.
Crucea Eroilor, un monument-simbol de care Valea Prahovei este dator sa se bucure, in continuare.
Iubiti-va tara si locurile, asa cum nu o face altcineva!!! ;)