joi, 27 august 2015

  O calatorie prin Romania frumoasa! partea I

 

  Vine o vreme in care, fiecare dintre noi, trebuie sa-si gasesasca o activitate de vacanta. Si ce activitate poate intrece una din cele mai faine lucruri pe care le poate face omul? Evident, este vorba de calatorie, pentru ca, asta este si scopul blogului: de a promova calatoria si tara asta care este absolut geniala, cu bunele si relele ei.
Asa ca, hai in vacanta!!!

  Eu am avut parte de o vacanta minunata, mai exact un tur prin tara mea. Poate va intrebati, unii dintre voi: "Tu cand vei ajunge sa vizitezi alta tara ca Germania, Italia sau... Spania?". Da, e adevarat, sunt si alte destinatii in lume, dar, eu va intreb altceva: "Cand vizitati Romania?" 
Dar, hai sa nu mai lungim vorba si sa ne punem pe plibarit, zic.;)

  Traseul nostru(eu, tatal meu si niste prieteni de familie) a pornit la drum din orasul meu aparat de culmi montane, Busteni. Scopul?... Acela de a ajunge la Cazanele Dunarii, pentru prima data. Asa ca, intr-o dimineata destul de racoroasa din punct de vedere termic, dar calduroasa sufleteste, am purces la drum. Prima impresie a drumului pana acolo ti-o formezi odata ce vezi peisajele minunate care te inconjoara pe parcursul drumului tau spre un alt spatiu, un spatiu ce, pentru oamenii zonei este un fel de "axis mundi", centrul lumii lor.

  Acolo, in acest spatiu despre care, unii ar spune ca, seamana cu Grecia sau... Muntenegru, datorita intal




nirii muntelui cu apa, am ajuns seara. Prin urmare, aici s-a petrecut si prima noastra pauza; in apropiere de Orsova, la Svinita. Dar, inainte de a ajunge acolo, nu puteam rata manastirea Cozia, cu batrana ei biserica, veche de aproape 700 de ani. Este vorba despre prima ctitorie a lui Mircea cel Batran din anii 1386-1388. Ea a fost refacuta de mai multe ori, inclusiv in vremea lui Constantin Brancoveanu, cand biserica primeste un pridvor. Ultima data, este refacuta pe la sfarsitul secolului XIX, cand este restaurata de catre francezul Andre Lecomte de Nouy. 
  Drumul e lung pana la Cazane, dar foarte fain. Cu cat te apropii mai mult de Dunare, cu atat incepi sa intelegi ca oamenii astia au o libertate aparte, precum apa care curge lin spre Sulina si spre "Marea cea Mare". 
Spre seara, ajungem in zona barajului Portile de Fier I, un obiectiv pe care nu vi-l pot arata datorita faptului ca este obiectiv strategic al Romaniei. Pot sa va spun doar ca, este cea mai mare hidrocentrala de care dispune tara noastra. Barajul este construit in anii comunismului, intre anii 1968-1972, impreuna cu autoritatile iugoslave de la acea vreme. Prin urmare, localitatile aflate la amonte de actualul baraj au fost inundate de apele Dunarii, printre ele aflandu-se, insula Ada-Kaleh si vechea vatra a orasului Orsova(declarare a orasului in 1923).




 

  Actuala Orsova este un oras situat pe malul noului lac formata prin bararea Dunarii, si este considerat cel mai tanar oras din lume. Constructia orasului de acum incepe prin 1966 si dureaza cam pana prin anii '70, oficial. De fapt, orasul continua sa se dezvolte si astazi si are imaginea unei statiuni aflate pe malul unei mari intre munti. Vechea Orsova, a carei vetre este inundata, este o veche localitate si cetate de frontiera intre Regatul Ungariei si Imperiul Otoman. Orsova a fost dintotdeauna o localitate ravnita de diferite state, sau puteri statale. Prin secolul 18, Orsova impreuna cu tot Banatul Montan, intra in componenta Imperiului Habsburgic. Astazi, Orsova este o localitate complet noua.











In postarea viitoare vom urma cursul Dunarii prin minunatele sale Cazane, dupa care ne vom indrepta spre nord si spre fabulosul castel de la Hunedoara.


Pana atunci, nu uitati sa va iubitit tara, cum nu o face atcineva, cu bune si cu rele.