luni, 20 iulie 2015


   Cisnadie-o poarta saseasca spre o lume romaneasca

    Salutare dragii mei prieteni de calatorie saseasca, si nu numai. Iata ca vine un moment in care trebuie sa ne intoarcem la... poate una dintre cele mai frumoase activitati ale omului, si anume, calatoria.
Cine nu a auzit de Marginimea Sibiului, acest spatiu cu o insemnatate aparte pentru intregul popor roman, o insemnatate aproape sfanta pentru unii dintre noi? Cine nu a auzit de localitati ca Rasinari, Poplaca, Jina, etc; patria celebrei Branze de Sibiu? Pai... Raspunsul este ca, toata lumea a auzit de ele, insa exista anumite cai pe care putem ajunge la aceste neaose meleaguri. Una dintre ele trece printr-o localitate ce astazi poarta numele de Cisnadie.
La aproximativ 10 km de Sibiu, in drum spre Rasinari, se afla ultimul important "bastion" al lumii sasesti, o lume plina de ordine si disciplina. Acest ultim "bastion" face parte din marele conglomerat al nemtilor nostri de Sibiu. Poarta numele de Cisnadie, sau Heltau, in germana.


  Care este povestea orasului nostru?

Asa cum stim cu totii, sasii au fost colonizati in Transilvania pentru apararea granitelor Regatului Ungariei de diferite navaliri. Mai intai avea sa apara localitatea ce avea sa fie un adevarat centru al lumii lor: orasul Sibiu, localitate atestata documentar in 1191, printr-un act papal al lui Celestin al III. In jurul Marelui Oras aveau sa apara in mai multe valuri, alte localitati ce se vor dezvolta de-a lungul timpului, astfel ca ele vor capata statutul de oras sau targ. Una dintre aceste localitati este Heltau.
Povestea lui este foarte veche, si incepe prin mentionarea unei asezari cu numele de Rivetel, sau Ruetel, asa cum apare in unele surse. Asta se intampla prin anul 1204. Si nu cred ca, atestarea este facuta degeaba la doar 13 ani dupa cea a Sibiului, data fiind distanta destul de scurta intre cele doua localitati. Insa, atestarea oficiala este considerata a fi cea din 1323, cand este amintit pentru prima oara numele actual al localitatii: Heltau.
De-a ungul timpului, Cisnadia a trecut prin niste transformari destul de rapide, prin privilegiile primnite de la Coroana Maghiara. Ba chiar a fost localitate-targ. Dar, Cisnadia era cunoscuta pentru altceva, mult mai important. Este vorba despre mestesugul tesaturilor. Si nu este o referire la Fabrica de Covoare de mai tarziu, ci despre faptul ca majoritatea vechilor familii sasesti se ocupa cu aceasta indeletnicire. Se spune ca, datorita acestui mestesug, apoi negotul cu tesaturi, facusera din Cisnadie o localitate atat de puternica, incat ajunsese sa rivalizeze chiar cu Sibiul. Dar, desigur, este doar o presupunere.
Acest mestesug a rezistat pana la venirea comunistilor la putere cand, toata activitatea este concentrata in jurul unei singure incinte: Fabrica de Covoare Cisnadie. In 1944, existau in localitate in jur de 130-140 de mici fabricute de tesatorie.


Biserica Fortificata Cisnadie

Cel mai de seama edificiu al orasului se afla in centrul acestuia, intr-o piateta. Este vorba despre biserica evanghelica, un stalp al rezistentei acestor oameni, atat militar, cat si spiritual.
Povestea ei incepe in 1323, atunci cand este atestat si numele de Heltau. De fapt, istoria ei este mult mai veche si incepe prin secolul XIII, cand se construieste o bazilica romanica, cu trei nave si un turn de vest.
De-a lungul timpului, biserica sufera anumite transformari, ceea ce o vor aduce la forma sa de astazi.
In 1425, la Cisnadie avea sa apara o adevarata inovatie pentru Transilvania si poate, chiar pentru actualul teritoriu al Romaniei. In turnul bisericii evanghelice este instalat primul ceas din regiune.
Din cauza unor invazii, ce vor urma de-a lungul timpului(1432, 1438, 1493), localnicii s-au gasit nevoiti sa fortifice cladirea si sa ridice centuri de ziduri in jurul ei. Trebuie mentionat faptul ca, aceste invazii amintite de mine, erau indreptate catre Sibiu. Chiar si asa, micile sate sasesti, de la acea vreme, erau lovite si ele, mai ales prin jafuri. Asadar, cisnadienii au hotarat intarirea cu ziduri a bisericii. Acest fapt se va petrece dupa navalirea din 1493, atunci cand biserica este transformata prin ridicarea unor turnuri deasupra navelor laterale si deasupra altarului. In jurul ei, au fost ridicate ziduri si turnuri, astfel ca, ea va arata precum reconstituirea alaturata. Si turnul avea sa sufere... dar nu din cauza diferitelor invazii, cat mai ales, din cauza traznetelor. Astfel ca, pe la sfarsitul secolului XVIII, acoperisul turnului primeste forma actuala, iar pe globul din varful sau avea sa apara ceea ce va fi primul paratraznet din Transilvania, care functioneaza si astazi. Functia militara a bisericii este pierduta demult.


Pana in perioada celor doua razboaie mondiale, in sacristia bisericii se pastra "Tezaurul de la Cisnadie", practic toate bogatiile comunitatii si ale bisericii sasesti de aici. Pentru a nu fi furate sau, mai rau, distruse, obiectele din tezaur, au fost duse la Sibiu. Astazi, ele se pastreaza la Muzeul de Istorie din Sibiu. 
Cu toate acestea, la Cisnadie se pastreaza piese aduse din alte parti ale lumii sasesti, in mare parte, piese de altar. Un exemplu de astfel de piesa, cu adevarat deosebita prin aspectul sau, este altarul Bisericii Evanghelice Fortificate din satul Vard(Valea Hartibaciului) ce este adus la Cisnadie dupa 1989(1993, daca nu ma insel). Acesta dateaza din anul 1746.
Revenind la biserica noastra, orga care este astazi in functiune este din anul 1944, dar, exista si o orga mai mica, ce dateaza din 1793 si este o opera a constructorului de orgi Johannes Hahn. Vechiul ceas nu mai exista, in locul lui fiind montat un altul in 1906, confectionat in Elvetia.
Legat de oras, se poate spune ca, dupa 1948, cand primeste oficial acest titlu, incepe sa se dezvolte continuu datorita intreprinderii ce se va deschide aici. Ea ajunge sa fie foarte cunoscuta datorita covoarelor confectionate aici, in mijlocul unui vechi mestesug sasesc. 
In Cisnadie chiar exista o linie de cale ferata ce facea legatura cu Sibiul si care era folosita pentru fabrica.
Din pacate, dupa asa-zisa revolutie, Cisnadia intra intr-un con de umbra. De ce? Fiind oras mono-industrial, impactul inchiderii Fabricii de Covoare a fost destul de puternic.
Astazi, orasul Cisnadie incepe, incet dar sigur, sa iasa din acest con si sa se dezvolte in continuare, pentru ca... asta-i rostul unui oras, pana la urma, zic!!!
Multa bafta in tot ceea ce faceti si, iubiti-va tara, cum nu o face altcineva!!! :) ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu