joi, 5 octombrie 2017


                         Cealalalta Arcona

-povestea unui vapor-



           Servus tuturor!

         Astazi, in ciuda faptului ca trebuia sa va povestesc despre altceva, m-am gandit sa cutreieram putin marile si sa descoperim cateva curiozitati.
Nu intamplator, titlul articolului de azi contine numele de "Arcona". Vedeti voi, numele asta este legat de mai multe lucruri, care au un nucleu comun, adica un cap al unei insule de pe teritoriul Germaniei. Si nu, nu vom vorbi despre trupa din Rusia, cu acelasi nume, ci despre un vapor. Exact! O nava ce a servit statul german de la acea vreme, inclusiv in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.


          Asadar, subiectul discutiei de azi il constituie "SS Cap Arcona".

        Povestea navei incepe in 1927, cand, nemtii iau decizia construirii unei nave de pasageri, ca o completare a curselor unei alte nave germane, numita "Cap Polonio". Scopul ei era sa transporte oameni si marfa catre America de Sud. Prin urmare, in anii urmatori, nava isi va defini scopul, ba chiar va ajunge si in celebrul Rio de Janeiro.


      Din nefericire, "Cap Arcona" nu va fi ocolita de nazisti, iar dupa invazia Poloniei din anul 1939, nava va fi ancorata la Gdynia, un port din Golful Lubeck, in Marea Baltica. De aici, povestea navei ia o alta intorsatura si intra in slujba Fortelor Navale ale Germaniei Naziste, care o va folosi pe post de transport militar, o perioada. In 1942, se pare ca vaporul este folosit intr-un film cu numele de "Titanic", considerat a fi pelicula de propaganda a germanilor. 
      Intr-unul din drumuri, in timp ce facea o cursa intre Gdynia si Copenhaga, "SS Cap Arcona" se defecteaza si este nevoie ca vaporul sa fie trimis inapoi pentru reparatii. 
Odata ce situatia Germaniei se complica mai pe toate flancurile, vechea nava de croaziera va fi folosita pentru evacuarea populatiei din estul tarii, mai ales ca Armatele Aliate inaintau in interiorul fostelor posesii nemtesti.(armatele URSS in est).

    Ultima parte a "vietii" gaseste "Cap Arcona" ca si nava de prizonieri. Pentru ca in 1945, era ancorata in Polonia, din cauza pericolului venit din partea armatelor aliate, Germania is preia prizonierii din lagarele de concentrare si ii imbarca pe acest vapor, cu scopul de a se retrage.


Ultima oara, in Mai 1945, "SS Cap Arcona" este scufundata prin bombardament de catre Fortele Aeriene Regale Britanice, atunci, murind in jur de 5.000 de persoane, si vreo alte 2.000 imbarcate pe alte doua nave: "Deutschland", si "Thielbek".
    Se pare ca, pentru vremea sa, vaporul era unul dintre cele ai moderne din lume, el dispunand de sisteme moderne de navigatie si comunicatie. Insa, nu voi intra in date tehnice prea mult, pentru ca nu ma pricep foarte bine. :))))


    Despre evenimentul din mai 1945, va mai pot spune ca este considerata una dintre cele mai mari tragedii navale din lume, mai ales prin prisma numarului de victime.

    Cam aceasta este povestea "Celeilalte Arcona". O Arcona ce a avut o evolutie si, in ciuda faptului ca a ajuns sa slujeasca unei ideologii, a avut inceputuri pline de lumina si de lux.

  


 Nu uitati sa calatoriti si sa vedeti lucruri! :*     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu